Po kelionės į Graikiją maisto tinklaraštininkė dalijasi bemėsės „moussakos“ receptu

2022-06-17

Tasas

Savaitę Taso saloje atostogavusi tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė pasinaudojo proga patyrinėti graikišką virtuvę. Išragavusi vietos patiekalų, Ieva sukūrė ir dalijasi vegetariška musakos interpretacija.

Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai. Ieva pataria, kad sala ypatingai tinka ieškantiems ramaus poilsio: „Aš esu ramaus ir žalio poilsio gerbėja, todėl Taso sala man tiko tobulai. Sala nepergrūsta turistais, turi visą galybę gražių paplūdimių, tiek laukinių, tiek paruoštų turistams, daug žalumos, skanaus maisto“, – sako Ieva.

Tasas

Kelionės metu Ieva nuomojosi automobilį ir taip apkeliavo visą salą. Kadangi Taso sala nėra didelė, apvažiuoti ją visą trunka vos porą valandų. „Aplankėme seniausią salos miestelį Kastro, kuriame gyvena vos 4 žmonės. Nuvykome į Panagia, kuriame yra Meilės šaltinis, alyvuogių aliejaus muziejus ir daug autentiškų vietinės produkcijos parduotuvėlių. Taip pat lankėmės Theologos ir Limena miesteliuose, aplankėme ir Giola lagūną“, – pasakoja Ieva.

Taso sala verčiasi ne tik turizmu, bet taip pat marmuru, aliejumi ir medumi. Medus čia itin dažnas patiekalų, desertų ir gėrimų ingredientas. Pavyzdžiui, Ieva papasakojo apie loukoumades – graikiškas spurgytes, kurios patiekiamos su medumi, cinamonu ir graikiškais riešutais. Saloje galima atsigaivinti su limonadu, pagamintu iš medaus, citrinų ir mėtų.

Tasas

Ieva pasakoja, kad itin vertina Viduržemio jūros virtuvę dėl jos maistingumo ir puikių skonių, todėl ir Taso saloje mėgavosi graikiškomis salotomis, jūros gėrybėmis. Čia paragavo ir musakos. Tai lazaniją primenantis apkepas su bulvėmis, baklažanais, jautienos faršu ir bešamelio padažu. Būtent šis patiekalas tapo įkvėpimu naujam tinklaraščio receptui, tik vietoj jautienos Ieva naudojo lęšius, o vietoj bešamelio – padažą, pagamintą naudojant rikotą, kiaušinius ir pieną.

„Moussaka“ interpretacija pagal „Nestoras maistas“ autorę
Reikės:
- 130 g žaliųjų lęšių;
- 2 baklažanai;
- 1 svogūnas;
- 3 česnako skiltelės;
- 1 raudonoji paprika;
- 2 v. šaukštai pomidorų pastos;
- 1 skardinė (400 g) konservuotų smulkintų pomidorų;
- 250 g rikotos;
- 3 kiaušiniai;
- 150 ml pieno;
- 4 bulvės (nuskustos ir supjaustytos riekelėmis);
- sauja tarkuoto parmezano sūrio;
- druska ir pipirai.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, lęšius išvirkite pagal instrukciją. Baklažanus supjaustykite riekelėmis ir apkepkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių po keletą minučių (baklažanas turi išleisti šiek tiek skysčio, suplonėti ir pakeisti spalvą). Tuomet baklažanus perkelkite ant popierinio rankšluosčio.

Susmulkinkite svogūną, česnaką, papriką ir apkepkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Tuomet į keptuvę dėkite pomidorų pastą, sukraukite konservuotus pomidorus, išvirusius lęšius, druską ir pipirus pagal skonį. Viską sumaišykite ir patroškinkite keletą minučių.

Atskirame dubenėlyje sumaišykite rikotą, kiaušinius ir pieną. Įmaišykite ir šiek tiek druskos bei pipirų. Tuomet sluoksniuokite ingredientus kepimo skardoje: 1/3 rikotos padažo sluoksnio – pusę baklažanų – pusę lęšių – dar vieną rikotos padažo sluoksnį – likusią dalį baklažanų – likusią dalį lęšių – bulves – likusį rikotos padažo sluoksnį – parmezaną. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 1 valandą arba kol bulvės visiškai suminkštės.



Populiariausi viešbučiai Tase

Turkija - Rytų ekspresas | Pažintinė kelionė

Rytų ekspresas | Pažintinė kelionė

899 € /asm.

Pradinė kaina:  1 049 € /asm. -14%

Madeira - Allegro Madeira

Allegro Madeira

829 € /asm.
Tailandas - Budos bambukiniai laiveliai | Pažintinė kelionė

Budos bambukiniai laiveliai | Pažintinė kelionė

1 769 € /asm.

Pradinė kaina:  2 090 € /asm. -15%

Madeira - Hotel Golden Residence

Hotel Golden Residence

899 € /asm.
Italija - Po Sicilijos saule | Pažintinė kelionė

Po Sicilijos saule | Pažintinė kelionė

1 359 € /asm.

Pradinė kaina:  1 649 € /asm. -17%

Madeira - Muthu Raga Madeira Hotel

Muthu Raga Madeira Hotel

739 € /asm.
  • Kelionės
  • Naujienos
  • Po kelionės į Graikiją maisto tinklaraštininkė dalijasi bemėsės „moussakos“ receptu

Po kelionės į Graikiją maisto tinklaraštininkė dalijasi bemėsės „moussakos“ receptu

2022-06-17

Tasas

Savaitę Taso saloje atostogavusi tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė pasinaudojo proga patyrinėti graikišką virtuvę. Išragavusi vietos patiekalų, Ieva sukūrė ir dalijasi vegetariška musakos interpretacija.

Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai. Ieva pataria, kad sala ypatingai tinka ieškantiems ramaus poilsio: „Aš esu ramaus ir žalio poilsio gerbėja, todėl Taso sala man tiko tobulai. Sala nepergrūsta turistais, turi visą galybę gražių paplūdimių, tiek laukinių, tiek paruoštų turistams, daug žalumos, skanaus maisto“, – sako Ieva.

Tasas

Kelionės metu Ieva nuomojosi automobilį ir taip apkeliavo visą salą. Kadangi Taso sala nėra didelė, apvažiuoti ją visą trunka vos porą valandų. „Aplankėme seniausią salos miestelį Kastro, kuriame gyvena vos 4 žmonės. Nuvykome į Panagia, kuriame yra Meilės šaltinis, alyvuogių aliejaus muziejus ir daug autentiškų vietinės produkcijos parduotuvėlių. Taip pat lankėmės Theologos ir Limena miesteliuose, aplankėme ir Giola lagūną“, – pasakoja Ieva.

Taso sala verčiasi ne tik turizmu, bet taip pat marmuru, aliejumi ir medumi. Medus čia itin dažnas patiekalų, desertų ir gėrimų ingredientas. Pavyzdžiui, Ieva papasakojo apie loukoumades – graikiškas spurgytes, kurios patiekiamos su medumi, cinamonu ir graikiškais riešutais. Saloje galima atsigaivinti su limonadu, pagamintu iš medaus, citrinų ir mėtų.

Tasas

Ieva pasakoja, kad itin vertina Viduržemio jūros virtuvę dėl jos maistingumo ir puikių skonių, todėl ir Taso saloje mėgavosi graikiškomis salotomis, jūros gėrybėmis. Čia paragavo ir musakos. Tai lazaniją primenantis apkepas su bulvėmis, baklažanais, jautienos faršu ir bešamelio padažu. Būtent šis patiekalas tapo įkvėpimu naujam tinklaraščio receptui, tik vietoj jautienos Ieva naudojo lęšius, o vietoj bešamelio – padažą, pagamintą naudojant rikotą, kiaušinius ir pieną.

„Moussaka“ interpretacija pagal „Nestoras maistas“ autorę
Reikės:
- 130 g žaliųjų lęšių;
- 2 baklažanai;
- 1 svogūnas;
- 3 česnako skiltelės;
- 1 raudonoji paprika;
- 2 v. šaukštai pomidorų pastos;
- 1 skardinė (400 g) konservuotų smulkintų pomidorų;
- 250 g rikotos;
- 3 kiaušiniai;
- 150 ml pieno;
- 4 bulvės (nuskustos ir supjaustytos riekelėmis);
- sauja tarkuoto parmezano sūrio;
- druska ir pipirai.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, lęšius išvirkite pagal instrukciją. Baklažanus supjaustykite riekelėmis ir apkepkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių po keletą minučių (baklažanas turi išleisti šiek tiek skysčio, suplonėti ir pakeisti spalvą). Tuomet baklažanus perkelkite ant popierinio rankšluosčio.

Susmulkinkite svogūną, česnaką, papriką ir apkepkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Tuomet į keptuvę dėkite pomidorų pastą, sukraukite konservuotus pomidorus, išvirusius lęšius, druską ir pipirus pagal skonį. Viską sumaišykite ir patroškinkite keletą minučių.

Atskirame dubenėlyje sumaišykite rikotą, kiaušinius ir pieną. Įmaišykite ir šiek tiek druskos bei pipirų. Tuomet sluoksniuokite ingredientus kepimo skardoje: 1/3 rikotos padažo sluoksnio – pusę baklažanų – pusę lęšių – dar vieną rikotos padažo sluoksnį – likusią dalį baklažanų – likusią dalį lęšių – bulves – likusį rikotos padažo sluoksnį – parmezaną. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 1 valandą arba kol bulvės visiškai suminkštės.



Populiariausi viešbučiai Tase

Turkija - Rytų ekspresas | Pažintinė kelionė

Rytų ekspresas | Pažintinė kelionė

899 € /asm.

Pradinė kaina:  1 049 € /asm. -14%

Madeira - Allegro Madeira

Allegro Madeira

829 € /asm.
Tailandas - Budos bambukiniai laiveliai | Pažintinė kelionė

Budos bambukiniai laiveliai | Pažintinė kelionė

1 769 € /asm.

Pradinė kaina:  2 090 € /asm. -15%

Madeira - Hotel Golden Residence

Hotel Golden Residence

899 € /asm.
Italija - Po Sicilijos saule | Pažintinė kelionė

Po Sicilijos saule | Pažintinė kelionė

1 359 € /asm.

Pradinė kaina:  1 649 € /asm. -17%

Madeira - Muthu Raga Madeira Hotel

Muthu Raga Madeira Hotel

739 € /asm.
patirtis
35 metų 
patirtis
kelionių organizatorius
Licencijuotas 
kelionių organizatorius
kelionių organizatorius
Apdraustas 
kelionių organizatorius
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • TikTok
  • Neopay
  • Swedbank
  • SEB
  • Luminor
  • Citadele
  • Šiaulių bankas
  • Revolut
  • Paysera
    Visos teisės priklauso kelionių organizatoriui ITAKA. Naudodamiesi mūsų svetaine, sutinkate su mūsų sąlygomis.