2024-07-23
Vasaros atostogos įsibėgėjo, o įvairių šalių kurortai bei ten siūlomos pramogos vis dar laukia poilsiautojų. Taso sala – viena iš Egėjo jūros brangenybių – kviečia keliautojus atrasti jos nepakartojamą grožį ir turtingą kultūrą. Ši sala, garsėjanti nuostabiais kraštovaizdžiais ir svetingais gyventojais, siūlo nepamirštamas atostogas ieškantiems ramaus poilsio ir autentiškos graikiškos patirties. Čia neseniai ilsėjosi ir žinomas žurnalistas bei turinio kūrėjas Vaidas Leliuga.
„Taso saloje lankiausi pirmą kartą. Buvau girdėjęs apie šią salą, žinojau, kad ji maža, dar nedaugelio keliautojų atrasta, todėl norėjosi ten nukeliauti ir viską ištyrinėti pačiam. Ši sala išsiskiria savo žaluma ir ramuma, čia daug miškų ir medžių. Be to, palyginti su kitomis Graikijos salomis, Tase nedaug turistų, tad nėra jokių eilių ar kamščių. Tas tikrai sužavėjo. Tai rami sala, kurioje tikrai yra ką nuveikti“, – pasakoja „Youtube“ kanalo „Keliauk paprastai“ turinio kūrėjas V. Leliuga.
Alyvmedžių giraitės ir vietinis marmuras
Pasak su „Itaka“ keliavusio V. Leliugos, Taso sala išsiskiria juodomis alyvuogėmis. Visa sala yra nusėta alyvmedžiais, kai kuriems jų daugiau nei tūkstantis metų.
„Čia yra išskirtinis alyvuogių muziejus – gamykla, įkurta prieš šimtą metų, kuriame mes taip pat lankėmės, susipažinome su savininke ir viena įkūrėjų. Tad čia rekomenduoju apsilankyti tiems, kas mėgsta alyvuogių aliejų. Daug kas į šį muziejų atvažiuoja būtent dėl jo: tyro, tikro ir natūralaus. Kai kurie perka ir po dešimt litrų“, – įspūdžiais dalinasi keliautojas.
Dar viena iš lankytinų vietų – aukščiausia Taso salos viršukalnė – Ipsariono kalnas, į kurį galima įkopti arba užvažiuoti automobiliu iki pat jo viršūnės. „Tie, kas nenori karštą dieną kopti į kalną, gali pasekti mūsų pavyzdžiu – užvažiuoti automobiliu ir pasigrožėti įspūdinga panorama. Retas dalykas, kad pats kalnas yra beveik per patį salos centrą, tad galima beveik 360 laipsnių kampu pamatyti visus salos paplūdimius ir apylinkes“, – pataria pašnekovas. Jis priduria, kad sala garsėja ir dėl savo marmuro, kuris vertinamas visame pasaulyje. „Kai pamatai gyvai marmuro kasyklas, jos atrodo išties įspūdingai. Tada supranti, apie ką iš tikrųjų yra Taso sala.“
Anot V. Leliugos, šioje Graikijos saloje tikrai yra ką pamatyti ir patirti, tad ir visos savaitės gali neužtekti: „Prieš kelionę pasižiūrėjome, kad keliaujant automobiliu salą galima apvažiuoti per kelias valandas. Todėl nerimavome, kad savaitę neturėsime ką veikti ir per porą dienų viską pamatysime, bet buvo visai kitaip. Nuo ryto iki vakaro turėdavome ką veikti ir į viešbutį grįždavom tik vėlai vakare.“
Nuotykiai verti vaizdo įrašo
Visiems, kurie taip pat planuoja keliauti į Taso salą ir nuomotis automobilį, Vaidas rekomenduoja rinktis visureigį. „Keliauk paprastai“ vaizdo įrašuose galima pamatyti tuos ekstremalius kelius, kuriais mums teko važinėti. Tos beprotiškai stačios įkalnės pareikalavo vieną automobilį po pirmų trijų dienų pakeisti kitu. Tad važinėjant Taso keliais reikia ne tik apsišarvuoti kantrybe, bet ir rinktis šiek tiek kitokį automobilį, nei mes esame įpratę kiekvieną dieną vairuoti, bet tai ir yra šios salos unikalumas.“
Pasak su „Itaka“ keliavusio pašnekovo, salą per metus aplanko apie 200 tūkst. turistų, tai ganėtinai mažas skaičius. „Šią salą tik visai neseniai pradėjo atrasti poilsiautojai iš kitų šalių, be to, čia labai mėgsta atostogauti vietiniai graikai. Man labai patiko šios salos žmonės, kurie dar nėra pavargę nuo turistų, jie noriai bendrauja, šypsosi, o svarbiausia – jie tą daro nuoširdžiai. Smagu jausti nuoširdų vietinių gyventojų dėmesį.“
Tikras gurmanų rojus
Vienas iš autentiškų bet kurio regiono kultūros elementų – gastronomija. Graikijos virtuvė pasižymi skonių įvairove ir paprastumu, todėl laikoma viena geriausių pasaulyje. Jos pagrindą sudaro nedaug mėsos rūšių ir didelė angliavandenių bei augalinių produktų įvairovė.
„Graikiškų patiekalų esu skanavęs ir anksčiau. Labiausiai įsiminęs – „Pita gyros“, arba kitaip – vietinis kebabas. Viešėdamas Graikijoje esu išbandęs jų daugybę. Kelis kartus paragavau ir Taso saloje, kad įsitikinčiau, ar skonis tas pats. Be to, keliaudamas visada laikausi taisyklės, jog geriausią restoraną parodys žmonės, gyvenantys toje šalyje. Susipažinus su labai draugiškais graikais, kurie Taso saloje dirba prie burinių jachtų, paklausėme, kur jie dažniausiai valgo ir mums parodė vietinę taverną.
Čia paragavome net kelių patiekalų: aštuonkojo, žuvienės, kuri buvo viena geriausių, kurią esu valgęs, bei graikiško apkepo – „Moussakos“. Nors karštą vasaros dieną tai gal ir ne pats geriausias patiekalas, bet būtinai turėjome jo paskanauti“, – pasakoja turinio kūrėjas.
V. Leliuga priduria, kad atskiro paminėjimo vertos ir jūros gėrybės: šviežiai pagauta žuvis, kalmarai, aštuonkojai, midijos, kurių galima rasti Tase bei kitose Graikijos salose, todėl tai tikras gurmanų rojus.
Nuo akmenuotų iki balto smėlio paplūdimių
Kaip pasakoja turinio kūrėjas, dėmesio verti ir visi Taso paplūdimiai, pasižymintys smaragdiniu vandeniu, kurių saloje daugybė: nuo akmenuotų paplūdimių, iki balto smėlio paplūdimių, prie kokių daugelis pripratę prie Baltijos jūros.
„Vienas įsimintiniausių ir populiariausių salos paplūdimių, kuriuos aplankėme – „Marble beach“. Jis nėra didelis, tačiau traukia begalę žmonių. Reikia tik turėti omenyje, jog ten bus daug triukšmo, nes šalia – marmuro kasyklos. Tuo tarpu „Golden beach“ yra daugiau nei dviejų kilometrų ilgio, čia baltas, minkštas smėlis, daug gultų ir vietos“, – patarimais dalijasi V. Leliuga.
Jis taip pat pažymi, jog ieškantiems instagraminių vaizdų verta aplankyti prie marmuro istorinių kasyklų esančią Giola lagūną – baseiną olos viduje. „Daug kas ten fotografuojasi bei skraido dronais. Tai vieta, kur galima pašokinėti nuo uolų į Egėjo jūrą. Vaizdas – labai įspūdingas, o vanduo – gaivinantis.“
2024-07-23
Vasaros atostogos įsibėgėjo, o įvairių šalių kurortai bei ten siūlomos pramogos vis dar laukia poilsiautojų. Taso sala – viena iš Egėjo jūros brangenybių – kviečia keliautojus atrasti jos nepakartojamą grožį ir turtingą kultūrą. Ši sala, garsėjanti nuostabiais kraštovaizdžiais ir svetingais gyventojais, siūlo nepamirštamas atostogas ieškantiems ramaus poilsio ir autentiškos graikiškos patirties. Čia neseniai ilsėjosi ir žinomas žurnalistas bei turinio kūrėjas Vaidas Leliuga.
„Taso saloje lankiausi pirmą kartą. Buvau girdėjęs apie šią salą, žinojau, kad ji maža, dar nedaugelio keliautojų atrasta, todėl norėjosi ten nukeliauti ir viską ištyrinėti pačiam. Ši sala išsiskiria savo žaluma ir ramuma, čia daug miškų ir medžių. Be to, palyginti su kitomis Graikijos salomis, Tase nedaug turistų, tad nėra jokių eilių ar kamščių. Tas tikrai sužavėjo. Tai rami sala, kurioje tikrai yra ką nuveikti“, – pasakoja „Youtube“ kanalo „Keliauk paprastai“ turinio kūrėjas V. Leliuga.
Alyvmedžių giraitės ir vietinis marmuras
Pasak su „Itaka“ keliavusio V. Leliugos, Taso sala išsiskiria juodomis alyvuogėmis. Visa sala yra nusėta alyvmedžiais, kai kuriems jų daugiau nei tūkstantis metų.
„Čia yra išskirtinis alyvuogių muziejus – gamykla, įkurta prieš šimtą metų, kuriame mes taip pat lankėmės, susipažinome su savininke ir viena įkūrėjų. Tad čia rekomenduoju apsilankyti tiems, kas mėgsta alyvuogių aliejų. Daug kas į šį muziejų atvažiuoja būtent dėl jo: tyro, tikro ir natūralaus. Kai kurie perka ir po dešimt litrų“, – įspūdžiais dalinasi keliautojas.
Dar viena iš lankytinų vietų – aukščiausia Taso salos viršukalnė – Ipsariono kalnas, į kurį galima įkopti arba užvažiuoti automobiliu iki pat jo viršūnės. „Tie, kas nenori karštą dieną kopti į kalną, gali pasekti mūsų pavyzdžiu – užvažiuoti automobiliu ir pasigrožėti įspūdinga panorama. Retas dalykas, kad pats kalnas yra beveik per patį salos centrą, tad galima beveik 360 laipsnių kampu pamatyti visus salos paplūdimius ir apylinkes“, – pataria pašnekovas. Jis priduria, kad sala garsėja ir dėl savo marmuro, kuris vertinamas visame pasaulyje. „Kai pamatai gyvai marmuro kasyklas, jos atrodo išties įspūdingai. Tada supranti, apie ką iš tikrųjų yra Taso sala.“
Anot V. Leliugos, šioje Graikijos saloje tikrai yra ką pamatyti ir patirti, tad ir visos savaitės gali neužtekti: „Prieš kelionę pasižiūrėjome, kad keliaujant automobiliu salą galima apvažiuoti per kelias valandas. Todėl nerimavome, kad savaitę neturėsime ką veikti ir per porą dienų viską pamatysime, bet buvo visai kitaip. Nuo ryto iki vakaro turėdavome ką veikti ir į viešbutį grįždavom tik vėlai vakare.“
Nuotykiai verti vaizdo įrašo
Visiems, kurie taip pat planuoja keliauti į Taso salą ir nuomotis automobilį, Vaidas rekomenduoja rinktis visureigį. „Keliauk paprastai“ vaizdo įrašuose galima pamatyti tuos ekstremalius kelius, kuriais mums teko važinėti. Tos beprotiškai stačios įkalnės pareikalavo vieną automobilį po pirmų trijų dienų pakeisti kitu. Tad važinėjant Taso keliais reikia ne tik apsišarvuoti kantrybe, bet ir rinktis šiek tiek kitokį automobilį, nei mes esame įpratę kiekvieną dieną vairuoti, bet tai ir yra šios salos unikalumas.“
Pasak su „Itaka“ keliavusio pašnekovo, salą per metus aplanko apie 200 tūkst. turistų, tai ganėtinai mažas skaičius. „Šią salą tik visai neseniai pradėjo atrasti poilsiautojai iš kitų šalių, be to, čia labai mėgsta atostogauti vietiniai graikai. Man labai patiko šios salos žmonės, kurie dar nėra pavargę nuo turistų, jie noriai bendrauja, šypsosi, o svarbiausia – jie tą daro nuoširdžiai. Smagu jausti nuoširdų vietinių gyventojų dėmesį.“
Tikras gurmanų rojus
Vienas iš autentiškų bet kurio regiono kultūros elementų – gastronomija. Graikijos virtuvė pasižymi skonių įvairove ir paprastumu, todėl laikoma viena geriausių pasaulyje. Jos pagrindą sudaro nedaug mėsos rūšių ir didelė angliavandenių bei augalinių produktų įvairovė.
„Graikiškų patiekalų esu skanavęs ir anksčiau. Labiausiai įsiminęs – „Pita gyros“, arba kitaip – vietinis kebabas. Viešėdamas Graikijoje esu išbandęs jų daugybę. Kelis kartus paragavau ir Taso saloje, kad įsitikinčiau, ar skonis tas pats. Be to, keliaudamas visada laikausi taisyklės, jog geriausią restoraną parodys žmonės, gyvenantys toje šalyje. Susipažinus su labai draugiškais graikais, kurie Taso saloje dirba prie burinių jachtų, paklausėme, kur jie dažniausiai valgo ir mums parodė vietinę taverną.
Čia paragavome net kelių patiekalų: aštuonkojo, žuvienės, kuri buvo viena geriausių, kurią esu valgęs, bei graikiško apkepo – „Moussakos“. Nors karštą vasaros dieną tai gal ir ne pats geriausias patiekalas, bet būtinai turėjome jo paskanauti“, – pasakoja turinio kūrėjas.
V. Leliuga priduria, kad atskiro paminėjimo vertos ir jūros gėrybės: šviežiai pagauta žuvis, kalmarai, aštuonkojai, midijos, kurių galima rasti Tase bei kitose Graikijos salose, todėl tai tikras gurmanų rojus.
Nuo akmenuotų iki balto smėlio paplūdimių
Kaip pasakoja turinio kūrėjas, dėmesio verti ir visi Taso paplūdimiai, pasižymintys smaragdiniu vandeniu, kurių saloje daugybė: nuo akmenuotų paplūdimių, iki balto smėlio paplūdimių, prie kokių daugelis pripratę prie Baltijos jūros.
„Vienas įsimintiniausių ir populiariausių salos paplūdimių, kuriuos aplankėme – „Marble beach“. Jis nėra didelis, tačiau traukia begalę žmonių. Reikia tik turėti omenyje, jog ten bus daug triukšmo, nes šalia – marmuro kasyklos. Tuo tarpu „Golden beach“ yra daugiau nei dviejų kilometrų ilgio, čia baltas, minkštas smėlis, daug gultų ir vietos“, – patarimais dalijasi V. Leliuga.
Jis taip pat pažymi, jog ieškantiems instagraminių vaizdų verta aplankyti prie marmuro istorinių kasyklų esančią Giola lagūną – baseiną olos viduje. „Daug kas ten fotografuojasi bei skraido dronais. Tai vieta, kur galima pašokinėti nuo uolų į Egėjo jūrą. Vaizdas – labai įspūdingas, o vanduo – gaivinantis.“